Τετάρτη 14 Σεπτεμβρίου 2011

2η ανακοίνωση Συντονιστικού Κατάληψης

Γιατί καταλήψεις;

Τον τελευταίο ενάμιση χρόνο η πλειοψηφία της κοινής γνώμης φαντάζει μουδιασμένη μπροστά στην σειρά μέτρων που έχουν επιβληθεί με το έτσι θέλω από την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση δήθεν για το καλό της ελληνικής οικονομίας. Ασχέτως αν τα κέρδη των δανειστών, Τραπεζών και χρηματιστηριακών εταιριών, έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα κατακόρυφα. Το κράτος έδειξε το πραγματικό του πρόσωπο στις απεργιακές κινητοποιήσεις όταν φρόντισε να «πνίξει» τις αντιδράσεις του κόσμου στα χημικά, παίζοντας με τον καλύτερο τρόπο τον ρόλο του υπαλλήλου του διεθνούς κεφαλαίου. Τα καταφέρνει, εξίσου καλά και χάρη των παρουσιαστών των τηλεοπτικών ειδήσεων που αυτοπαρουσιάζονται ως γνώστες των πάντων αποκρύπτοντας μας συστηματικά την αλήθεια και μιλώντας με όρους οικονομικούς που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε.

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε όλοι εμείς, που ήδη βιώνουμε τις συνέπειες της πολιτικής που ακολουθείται. Πολιτική που αυξάνει κατακόρυφα την ανεργία με μελλοντικό στόχο ένα άτομο να εργάζεται σε κάθε οικογένεια, ενώ ένα μεγάλο ποσοστό να δουλεύει «μαύρα» ή κάτω από επισφαλείς συνθήκες εργασίας. Το κοινωνικό κράτος έχει δώσει την θέση του στο κράτος ασφάλειας με τις κοινωνικές δαπάνες (υγεία, παιδεία, ασφάλιση) να εξαλείφονται ενώ τα έξοδα για στρατό και αστυνομία ολοένα να αυξάνονται. Χαρακτηριστικό ότι φέτος θα προσληφθούν μόνο 200 δάσκαλοι-καθηγητές εν αντιθέσει με τις 1200+ προσλήψεις στα σώματα ασφαλείας(ειδικοί φρουροί/αστυνομία) που είτε θα φυλάνε το τίποτε είτε θα κληθούν να καταστείλουν τις αυριανές κινητοποιήσεις.

Μέσα σε όλα τα παραπάνω το καλοκαίρι που μας πέρασε ψηφίστηκε και ο νόμος για τα ΑΕΙ/ΤΕΙ που επιγραμματικά ορίζει τα εξής:
- επιβάλει δίδακτρα στα προγράμματα σπουδών
- καταργεί την δωρεάν διανομή συγγραμμάτων
- η σίτιση και η στέγαση ιδιωτικοποιούνται
- η χρηματοδότηση μειώνεται
- καταργεί το πανεπιστημιακό άσυλο
- εισάγει τα φοιτητικά δάνεια, κάνοντας όμηρους στα χέρια των Τραπεζών τους μελλοντικούς φοιτητές και φοιτήτριες.

Αυτή την στιγμή 300+ σχολές τελούν υπό κατάληψη. Αφορμή είναι ο παραπάνω νόμος, αλλά όχι η μοναδική αιτία. Στην λογική του «έτσι έχουν τα πράγματα, δεν αλλάζει κάτι» πρέπει να δούμε ότι και αλλάζουν και χειρότερα γίνονται. Αρκεί μια ματιά στους ανθρώπους που ψάχνουν τροφή στα σκουπίδια των πόλεων. Οι μούτζες στην βουλή δεν οδήγησαν πουθενά, ίσως και να εκτόνωσαν την οργή του κόσμου. Καλούμε τους ανέργους, εργαζόμενους, συνταξιούχους όχι απλά να σταθούν αλληλέγγυοι στον αγώνα μας, αλλά να βρεθούνε μαζί μας στον δρόμο μιας και στόχος μας δεν είναι μόνο η κατάργηση του νόμου για τα Πανεπιστήμια αλλά μια κοινωνική και πολιτική αλλαγή. Αλλαγή ουσίας, που θα «σπάσει» τις βιτρίνες, γιατί «πίσω από τις βιτρίνες του κόσμου, δουλεύουν καλά τα σφαγεία». Κάτι που ξεκινά έχοντας αφετηρία το μότο «ο καθένας την πάρτη του» και το «σώπα θα βρεις τον μπελά σου»

Τέλος, οφείλουμε να αναλογιστούμε την σημασία της εικόνα της κατειλημμένης ΓΣΕΕ τον Δεκέμβρη του ’08. Οι συνδικαλιστές των 2 κομμάτων εξουσίας, είτε βρίσκονται στους εργασιακούς χώρους είτε στους πανεπιστημιακούς, καθώς και κάθε συνδικαλιστής που αναλογίζεται τα μικροκομματικά ή ατομικά του συμφέροντα, πρέπει να απομονωθεί πολιτικά. Τώρα που βγαίνουμε στους δρόμους, ΠΡΕΠΕΙ να κηρύξουν απεργίες


2η Ανακοίνωση Συντονιστικού Κατάληψης Πληροφορικής
http://www.katalipsi-cs-uoi.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου